LASAGNE AL FORNO






lasagnen som vi gjorde igår, som är en av mina absoluta favoriträtter! den tar tid, men är värd varenda minuts väntan ;) skillnaden på denna och en "vanlig" lasagne är att denna innehåller bl.a morot, selleri och rödvin ... helt underbar! måste smakas för att förstå.

här är paolo robertos recept som jag och pappa brukar använda oss av ...


Ingredienser:

12 12 st lasagneplattor, färska eller torkade.

Köttfärssås:
500 500 g köttfärs
3 3 st bladselleristjälkar
2 2 st morötter
1 1 st gul lök
1 1 st vitlöksklyfta
1 tub tomatpuré (200 g)
0.5 0.5 dl persilja, hackad
2.5 2.5 dl rödvin
1 1 tsk salt
1 1 krm svartpeppar
25 25 g smör
2 2 msk olivolja

Béchamelsås:
3 3 msk smör
3 3 msk vetemjöl
6 6 dl mjölk
0.5 0.5 tsk salt
1 1 krm svartpeppar
0.5 0.5 tsk muskotnöt, mald

125 125 g mozzarella, skuren i små bitar
1.5 1.5 dl parmesanost


Gör såhär:


1. sätt ugnen på 225 grader.

2. skölj av selleristjälkarna, skala lök och morötter.

3. finhacka grönsakerna, lök och vitlök (kan hackas genom att köra dem ett par varv i matberedare).

4. smält smör i en stor stekpanna eller i en kastrull.

5. häll i olivolja, grönsaker och lök, låt dem fräsa långsamt i ca 5 minuter.

6. lägg köttfärs i pannan, smula sönder den med en gaffel och bryn den lite lätt.

7. tillsätt tomatpuré, persilja och vin. smaka av med salt och peppar och låt såsen koka i 45 minuter.

8. smält smöret i en kastrull, gärna med beläggning.

9. rör i mjölet, blanda noga, och späd sedan med mjölk under oavbruten vispning.

10. tillsätt salt, peppar och muskot. låt såsen småkoka i ca 5 minuter, vispa då och då. smaka av med salt, peppar och muskot.

11. koka lasagneplattorna i lättsaltat vatten. färska lasagneplattor ska kokas i 2 minuter, de torkade lite längre.

12. häll av vattnet och låt lasagneplattorna rinna av. om plattorna förkokas drar de åt sig såserna på ett sätt som ger en smakrik och god lasagne.

13. häll lite tomatsås och lite béchamelsås i botten på en ugnssäker form.

14. varva lasagneplattor, köttfärssås, béchamelsås, mozzarella och parmesan, avsluta med ett lager sås.

15. strö över lite parmesan.

16. grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0