REGELBUNDEN TRÄNING ;


 • STÄRKER KROPP OCH SKELETT
träning ger starkare och bättre hållning. du minskar risken för att bli trött och få ont i ryggen genom att vara regelbundet aktiv, du får även bättre balans och kordinationsförmåga. redan i 25-årsåldern börjar nedbrytningen av skelettet, och precis som i andra levande vävnader i kroppen, så börjar nya celler bildas i benet. det är detta som kallas benskörhet, vilket drabbar varannan kvinna och var fjärde man över 50 år. fet fisk, mjölk och fysisk träning motverkar detta.


 • FÖRBÄTTRAR ÄMNESOMSÄTTNINGEN
att ämnesomsättningen och förbränningen ökar under träning, det vet vi alla. men är man vältränad ökar ämnesomsättningen även vid vila, och kroppen förbränner då fler kalorier än om man är otränad. därför är regelbunden träning en viktig faktor till att gå ner i/behålla sin vikt. muskelmassa kräver mycket energi (kalorier). därför är styrketräning lika viktigt som konditionsträning, för att behålla och öka muskelmassan, som i sin tur ökar ämnesomsättningen.


 • STÄRKER HJÄRTA OCH LUNGOR
genom träning utmanar du andningförmågan. detta kommer alltså att göra det möjligt för kroppen att ta emot och sprida större mängder syre, i takt med att du ökar effektiviteten i hjärta och lungor. om kroppen pumpar och absorberar mer syre blir du mindre andfådd.


 • SÄNKER BLODTRYCKET
fysisk träning ökar aktivitet i vagusnerv (bromsnerven), vilket påverkar hjärtat att slå långsammare och minskar aktiviteten i stressnerverna.


 • GER MER ENERGI OCH VITALITET
träning gör att du känner dig piggare, sover bättre, matsmältningen förbättras och spänningar i kroppen löses upp. mycket av detta beror på att endorfiner släpps ut i blodet och du känner dig mera laddad och glad. träning ökar dessutom dina energinivåer och serotonin i hjärnan. bra kondition gör att du orkar mera, både i vardagen och när du tränar.


 • MINSKAR RISK FÖR SKADOR
en bättre form ger än säkrare vardag. träning ökar uthålligheten och gör att du kan hålla på på längre utan att bli trött. mångs skador beror på ouppmärksamhet eller trötthet.


 • STÄRKER IMMUNFÖRSVARET
en bra ämnesomsättning gör att kärlrelaterade vävnader blir friskare och mer tåliga. du får då bättre läkningsförmåga och tål större påfrestning. detta gör då att motståndet mot infektioner förbättras.


 • FÖRBÄTTRAR BLODCIRKULATIONEN
ökad blodcirkulation transporterar bort slaggprodukter och förbättrar syre- och näringstillförsel till kroppens alla kärlrelaterade vävnader, vilket hjälper mot spända muskler.


 • FÖRBRÄNNER ONÖDIGT KROPPSFETT
genom att aktivera muskler ökar du energiförbrukningen, vilket leder till att kroppen börjar bryta ner fett för att få energi. även bra kondition ökar ämnesomsättningen, vilket gör att man förbränner mer fett, även under vila under ett helt dyng efter träningen.


 • ÖKAR SJÄLVFÖRTROENDET
vid regelbunden fysiskt aktivitet och träning frisläpps hormoner som kan öka ditt självförtroende och självkänsla. din kroppshållning påverkar hur du ser på dig själv, dina känslor och tankar.


 • GER ÖKAD FRISÄTTNING AV ENDORFINER
endorfiner är ett hormon som tillverkas av kroppen och fungerar liknande morfin, då det kan lindra smärta, sänka blodtrycket och framhäva lyckokänslor. detta ämne utsöndras i kroppen vid t.ex. träning och fungerar som belöningshormoner, de ökar även produktionen av immunceller.


 • MOTVERKAR STRESS
när du motionerar sänks blodtrycket och kolestrolet i blodet och blodsockret regleras, vilket är raka motsatsen till vad som händer i kroppen när du är under stress. träning ger en mer balanserad hjärnaktivitet, som hjälper dig att slappna av.

Kommentarer
Postat av: wael

mycket sant ! :)

2010-03-18 @ 15:43:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0