ÖKA DIN FÖRBRÄNNING ;


 • REGELBUNDEN KONDITIONSTRÄNING
bra kondition ger bra förbränning, både när du tränar och vilar. alltså - ju bättre kondition, desto bättre fettförbrännning. en promenad på 30 minuter om dagen är bra. träning som höjer pulsen (t.ex. löpning, motionscykel, crsstrainer och aerobics) bör gärna utföras 2 timmar/vecka. när du blir andfådd och hjärtat får jobba hårdare än vanligt producerar kroppen enzymer, detta bryter ner fett och använder det sedan som energi.
 • TRÄNADE MUSKLER
muskler förbrukar kalorier, eftersom kalorier är energi. mer muskler ger alltså högre förbränning. även om själva styrketräningen i sig inte förbränner speciellt mycket, så höjs förbränningen i och med att muskelmassan ökar.
 • TRÄNING INNAN FRUKOST/PÅ TOM MAGE
ett bra sätt att öka fettförbrännningen när man tränar, är att göra det på tom mage. då tvingas nämligen kroppen att använda mycket energi ifrån fett, eftersom det inte finns någonting annat. drick därför ett stort glas vatten när du vaknar och vänta sedan med frukosten till ca 30 minuter efter träningen.
 • LÅG BLODSOCKER NIVÅ
genom att hålla blodsockernivån låg, ökar förbränningen av fett. kolhydrater med högt GI (glykemiskt index) tas upp snabbt av kroppen höjer blodsockernivån och sänker där med förbränningen. dessa kallas snabba kolhydrater och finns främst i allt som innehåller mycket socker, så som läsk, saft, godis, kakor, chips, vitt bröd, men även i mjöl, pasta, ris. därför är fullkorn, mörkt bröd, grönsaker och frukt att rekommendera.
 • DRICK KAFFE
kaffe innehåller koffein som ökar hjärtfrekvensen, detta leder i sin tur till att kroppen förbränner mer, även om du bara sitter still.
 • UNDVIK ALKOHOL
alkohol är raka motsatsen till kaffe, den försämrar förbränningen och minskar energibildningen. kroppen har fullt upp med att förbränna alkoholen i levern istället för fett.
 • INTERVALL TRÄNING
att chocka kroppen, t.ex. rusha 30 sekunder var femte minut under joggingturen sägs förbränna dubbelt så mycket, som när du bara joggar som vanligt.
 • ÄT EN ORDENTLIG FRUKOST
när du sover sjunker förbränningen och kommer inte igång ordentligt förrän du äter igen. att skippa frukosten kan leda till att du går runt i 18 timmar utan att kaloriförbrukningen kommer igång som den ska. så även om man har svårt att äta på morgonen, bör man försöka att få i sig någonting!
 • MINSKA KALORIERNA, MEN LAGOM
för att gå ner/undvika att gå upp i vikt måste man förbränna mer än man stoppar i sig. men äter man för lite ställer kroppen in sig på svält för att "överleva". forskning visar att kvinnor som äter mindre än 1200 kcal/dag minskar sin förbränning med 45%.
 • DRICK VATTEN
kroppen behöver vatten för att ta upp näring, reglera kropptemperaturen, producera energi och hålla ordning på prestationsförmågan. vatten har även en mättande effekt och ökar förbränningens hastighet.

 • SE TILL ATT FÅ I DIG KALCIUM
att få i sig mjölk, ost, smör och yoghurt är bra, eftersom det innehåller kalcium, som tillsammans med andra ämnen i mjölkprodukter främjar förbränningen. även ägg, räkor, nötter, frön och citrusfrukter.

 • BRA SÖMN
både hunger och förbränning kan påverkas av dålig sömn. du kan känna dig hungrig, trots att du egentligen har ätit tillräckligt. hormonet cortisol reglerar aptiten och sömbrist kan leda till att utsöndringen av detta påverkas.

 • VARDAGSMOTION
i dagens läge lever vi bekvämare än vi både bör och behöver. ta cykeln eller gå istället för att ta bussen och välj trappor framför hiss. hoppa av bussen ett par hållplatser tidigare, dammsuga en extra gång i veckan, ta en kvällspromenad med trevligt sällskap, lek med barn. det finns många enkla vägar till bättre vardagsmotion, som inte alls är speciellt jobbigt och lätt kan bli bra rutiner. kroppen behöver få röra på sig! vardagsmotion ökar förbränningen, syreupptaget och blodcirkulationen. dessutom förbättrar den sömnen och konditionen, minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och sänker blodtrycket.

 • KYL NER KROPPEN
börja dagen med en kall dusch. detta gör dig både piggare och tvingar kroppen att få upp temperaturen igen. vilket ger en mycket bra förbränning, då kroppen behöver använda en massa energi för att kunna producera värme.

 • STARK MAT
kryddor som chili, pepparrot, senap, curry, ingefära, cayennepeppar, sambal oelek och vitlök ökar värmeproduktionen i kroppen och därmed förbränningen, ända upp till 25% under 3 timmar efter måltiden.

 • DELA UPP MÅLTIDERNA
istället för att äta tre stora måltider om dagen rekommenderas att äta fler, men mindre. tre huvudmål och två mellanmål är lagom. var tredje timma brukar vara lagom. detta håller igång förbränningen hela dagen och minskar risken för sötsug och småätande. tänk också på att bara äta tills hungern är borta, inte tills du är proppmätt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0